Alt Ekstremite Amputasyon Seviyeleri - FİZYONOT

Alt Ekstremite Amputasyon Seviyeleri

Alt Ekstremite Amputasyon Seviyeleri

A) Ayak Amputasyonları

1) Parsiyel Ayak Amputasyonları

İnterphalangeal Parmak Amputasyonları: Hasta için proteze ihtiyaç yoktur. Ayakkabının o bölümünün doldurulması yeterlidir. Basma fazında sorun yoktur fakat itme fazı metatars başından yapıldığı için bir miktar sorun yaşanabilir. 
MTP dezartikülasyon ve Trasmetatarsal Amputasyon: Protez gerekmez. Ayakkabı içine dolgu yapılır. Transvers ark düştüğü için itme fazında problem yaşanabilir. Bu yüzden dolgu ile birlikte metatarsal arkı destekleyen transvers ark tavsiyesi verilmelidir.
Lisfrank (Tarsometatarsal Amputasyon): Kas dengesizliği vardır bu nedenle ayağın ekin pozisyonuna gidişi görülür. Deri patik ve silikon patik uygulamaları yapılır.
Chopart Amputasyon (Talonavicular Calcanoocuboid): Kas dengesizliği vardır ve calcaneus oblikliğini kaybetmiştir. Sert polyester dökümlü protezler  idealdir.

2) Boyd ve Pirogoff

Boyd’da calcaneusun distali subtalar eklemden itibaren temas edecek şekilde, Piregof’ da calcaneusun posterior kısmı distale gelecek şekilde amputasyon yapılır. Sert polyester dökümlü protez idealdir. Bu tür amputasyonlarda kaynamama problemleri görülebilir.

3) Syme

Tibia ve fibulanın malleolleri törpülenir elde edilen yüzey topuk derisi ve deri altı dokularla kapatılır. Syme protezleri kullanılır. 

4) Ayak bileği dezartikülasyonu

Az tercih edilir ve ağırlık patellar tendondan taşıtılır.


B) Dizaltı Amputasyonları

Ertl: Tibia ve fibula arasında periostal bir köprü vardır.

Frank: Patellar  tendon ve tüberositas tibia, tibia alt ucuna tespit edilmiştir.

Gritti-Stockes: Femurun alt ucu adduktör tüberkül seviyesinden ampute edilir ve patella femur alt ucuna tespit edilir. Güdük ucundan ağırlık  taşınabilir. 

Diz dezartikülasyonu: Menisküs yoktur ve patellar tendon PCL’ e tespit edilmiştir. Diz seviyesi ameliyatları içerisinde en az travmatik, en kolay ve kansız olanıdır.

Sabonieff: Femur suprakondiller seviyeden ampute edilip, tüberositas tibia femur alt ucuna tespit edilmiştir.


C) Dizüstü Amputasyonları

Dizüstü: İdeal güdük boyu olarak trochanter majorden itibaren 17-25 cm’dir. Trochanter majorden itibaren 8,5 cm’den kısa güdüklerde soketi güdük üzerinde tutmak  zor olduğu için kalça dezartikülasyonu yaplılır.

Kalça Dezartikülasyonu: Femur tamamen çıkartılır.

Hindquarter: Genellikle ischium çıkartılır.

Hemikorporektemi (Lumbar Amputasyon): Pubis kemikleri, anüs, rectum, mesane ve genital organlar çıkarılır. Buradaki amaç hayat kurtarmaktır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar