Elektrodiagnostik Testler - FİZYONOT

Elektrodiagnostik Testler

  • Reobaz
  • Kronaksi
  • Galvanik test
  • Faradik test
  • Galvanik tetanik oran
  • Akomodasyon oranı
  • Pflüger kanunu
  • EMG

Elektrodiagnoz 

 Periferik sinirlerin,nöromusküler kavşağın ve medulla spinalisin ön boynuz hücreleri hakkında klinik muayeneyi destekleyici bilgiler veren bir teşhis yöntemidir. 3 şekilde yapılır;
  1. Adele veya sinire akım verip uyarmak ve bunu dışardan gözle tetkik etmek
  2. Doğrudan doğruya ossilaskop aracılığı ile elektriki değişiklikleri görmek (EMG)
  3. Sinir hızı tayini yapmak

Kuvvet-Zaman Eğrisi

Zaman ve akım şiddeti ayarlanarak elde edilen adale veya sinirin rejenerasyon veya dejenerasyonunu gösteren eğrilere denir.
Testin esası sinir ve adalenin değişik durasyondaki impulslara verdiği cevabı ölçmektir.
  Kuvvet-Zaman eğrisinde 3 önemli faktör vardır;
  1. Eğrinin şekli dokuda depolarizasyona yetecek kadar bir akım şiddeti ve süresi ile ilişkilidir.
  2. Reobaz
  3. Kronaksi 

Reobaz: Bir adale galvani akımıyla stimule edildiğinde adalede görülen en küçük kontraksiyonu elde etmek için miliampermetrenin gösterdiği asgari akım şiddetidir. Normalde reobaz 2-8 mA’dir.
Kronaksi: İki misli sabit reobazda adalede minimal kontraksiyon elde etmek için lazım olan minimal zamandır. Normalde kronaksi 1 msn’nin altındadır. Motor sinirlerin kronaksisi ise biraz daha fazladır.

Yeni doğan bir çocuğun kronaksisi daima yüksektir. Doğumu takiben 3.ayda sinirlerin, 7-8. ayda ise adalelerin kronaksisi normale iner. Periferik sinir yaralanmalarında geçici olarak reobaz ve kronaksi yükselir. Pb (kurşun) gibi ağır metal zehirlenmelerinde adalenin eksitabilitesi artacağı için reobaz ve kronaksi düşer.

Kuvvet-Zaman Eğrisinin Klinikte Kullanıldığı Yerler

  1. Periferik sinir yaralanmaları
  2. Poliomyelit: hastalığın başlangıcından 3 hafta sonra yardımcı olur.
  3. Fasiyal paralizi
  4. Myopatiler
  5. Nevritler

Galvanik Test

Kesikli galvanik akımla kastan minimal kontraksiyon almak için gereken akım şiddetidir. Bu teste cevap olmaması, sinirde kesin dejenerasyon olduğunu, nörotmesiz tarzı bir yaralanma olduğunu ve cerrahi tamir gerekeceğini düşündürür. (Nörotmezis: Sinir yaralanmalarının en ciddi formu olup sinirin bütünlüğü kaybolmuştur. Akson ve nöral tüp hasarı mevcuttur.) Testin cevabı aynı zamanda reobaz ve katottan uyarı yapıldığı için katot kapanış kontraksiyonunu (KKK) ifade eder. Kutup değiştirilerek aynı testin yapılması ile bu kez anot kapanış kontraksiyonu (AKK) elde edilmiş olur. Normalde KKK>AKK olmalıdır. Çünkü katotun stimülasyon özelliği anottan fazladır. Dolayısıyla katotta daha düşük akım şiddetinde uyarı beklenir. Buradaki büyüklük sayısal büyüklüğü değil uyarılma büyüklüğünü gösterir. Reinervasyon durumu bu örneğe uyar ve bu test pflüger kanunu  olarak adlandırılır. Bir adale motor noktasından kesikli galvani ile stimüle edilirse devrenin her açılış kapanışında cevap verir ki buna pflüger kanunu denir. KKK>AKK>AAK>KAK. Bunun tersi olan hallerde Erb fenomeni mevcuttur. Yani AKK>KKK’dır.

Galvanik Tetanik Oran

Adelede minimal ve devamlı kontraksiyon elde etmek için lazım olan galvanik akım şiddetleri arasındaki orandır. Mesela normal bir adelede minimal kontraksiyon 2,5 mA (reobaz) de tetanik kontraksiyon ise 12,5 mA de elde edilsin. 
  • Bu adelenin galvanik tetanik oranı 5. 
  • Normal adelenin galvanik tetanik oranı 3,5-6,5 
  • Dejenere bir adelede bu oran 1-1,5 arasında rejenerasyon başlayan bir adelede 1-20 ve daha sonra normal seviyeye düşer.

Galvanik Akım

  1. Kesikli
  2. Surge’lü

Kesikli akım; üçgen veya kare formludur. Testler kare formlu ile yapılır. Uyarı süreleri genelde 500-1000 msn, dinlenme süreleri ise 1000 msn veya 2000 msn'dir.Dinlenme, uyarı süresinin iki katıdır.
Surge’lü galvani dolaşım problemlerinde tercih edilir. Uyarı ve dinlenme süresi eşittir (500 msn- 500 msn). Eşit olan akımlarda refleks vazodilatasyon etkisi vardır.

Faradik Test

Faradik Test

Faradik akımla yapılır. Bu testin de bilateral yapılmasıyla yoruma gidilir. Dejenerasyon başladıktan sonra, aylar sonra kas ve sinir faradik akıma cevap vermeye başlar. Bu noktada elde edilen minimum kontraksiyon için gereken akım şiddeti, sağlam tarafın değeri ile karşılaştırılır. Faradik test, uyarılabilirlik testidir. Eğer faradik akıma cevap yoksa, kas ve sinirde faradik uyarılabilirlik (eksitabilite) yoktur. Etkilenmiş taraf, sağlam taraftan daha geç uyarılıyorsa  (hipoeksitabilite),  Erken uyarılma görülüyorsa hiper (hipereksitabilite) uyarılabilirlik yorumu yapılır. Bu yorumlar içinde sadece hipoeksitabilite yorumu reinervasyonu gösterir.

Dejenerasyon Reaksiyonuna Sebep Olan Faktörler

  1. Sinir veya sinir kökünün tam kesiklikleri
  2. Sinir üzerine herhangi bir tazyik (koltuk değneği gb) veya kemik iyileşmesi sırasında meydana gelen kallusun sinire tazyiki
  3. Sinirlerin fazla çekilip gerilmesinden ileri gelen haller.Brachial pleksus gb
  4. Toksik nöropatiler (alkoliklik,diabetik),kurşun,civa zehirlenmeleri
  5. Medulla spinalisin ön boynuzunun tahribatından ileri gelen haller:poliomyalit,siringomyelit vs.



Yorum Gönder

0 Yorumlar