Hastanın gereksinimine göre en uygun ortezin seçimi ve doğru bir şekilde yapılarak uygulanması, rehabilitasyon programının çok önemli bir parçasıdır. Doğru zamanda, doğru ortezin verilmesi büyük önem arz eder.
Bir ortez planlanırken, seçeneklerin avantaj ve dezavantajları araştırılmalıdır. Uygun reçete edilen, doğru yapılan ve doğru uygulanan bir ortezin hastaya tıbbi ve sosyopsikolojik birçok yararı olacağı gibi; gereksiz reçetelendirildiğinde, uygun yapılmadığında veya doğru kullanılmadığında hastaya çok ciddi zararlar verebilir.
Uygun olmayan ortezler, kullanımı sırasında dolaşımı engelleyip bası yaralarına neden olabilir, ayrıca deformite, ağrı, cilt ve sinir zedelenmesi de yapabilirler. Hastanın ilerideki potansiyel gelişmesi de dikkate alınmalıdır. Bir süre sonra hastanın gereksiniminin kalmayacağı veya değişeceği göz önüne alınarak, tedavi döneminde test gereçlerinin kullanılması; uzun dönemde gereksiz maddi kayıpları önleyecektir.
İsimlendirme
a. Statik Ortez
Statik ortezlerde hereket edebilir eklem yoktur. Bir segmentin istenilen pozisyonda immobilizasyonunu sağlamak, ağrı ve inflamasyonu azaltmak, istenmeyen hareketten korumak, kalıcı bir traksiyon elde etmek amacıyla kontrolsüz kullanımları atrofi ve eklem limitasyonuna yol açabilir.
b. Dinamik Ortez
Hareketi sınırlandırabilen, traksiyon yapabilen ve zayıf kaslara yardım edebilen eklemlere sahiptir. Bu şekilde kontrollü eklem hareketine izin verirler, ya da eklem hareket açıklığını arttırmak amacıyla uygulanırlar. Ortezin fonksiyonel olabilmesi için eksternal yada internal güç kaynaklarından yararlanılır. Genellikle elastik bantlar, yaylar, hereketli eklemler, piller ve sıkıştırılmış gazlar eksternal güç kaynakları olarak kullanılır.
c. Hibrid Ortezler
Aynı cihazda hem statik, hem de dinamik ortezlerin özelliklerini barındırırlar. Bu tip ortezler birden fazla eklemi çaprazlarlar, bazılarının hareketlerini kısıtlar veya bloke ederken; bazılarının hareketine ise izin verir veya artırırlar.
0 Yorumlar