Kardiyak Rehabilitasyon Nedir? - FİZYONOT

Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

Kardiyak rehabilitasyon ilk olarak 1950 yılı ve sonrasında şekillenmiştir. Çoğunlukla fonksiyonel kapasitenin düzenlenmesine ve geliştirilmesine odaklanır. İlk kez 1964'de WHO tarafından gündeme gelmiştir. Ülkemizde 1970'li yıllardan sonra koroner yoğun bakım ünitelerinin kurulması ile MI geçiren hastalarda erken mobilizasyon ve kardiyak rehabilitasyon programları gündeme gelmiştir. Türkiye ve dünyadaki gelişimi üniversitelerde mezuniyet sonrası eğitim programlarının açılması ile ivme kazanmıştır. Fizyoterapistler, kardiyopulmoner rehabilitasyon konusunda özelleşme gereksiniminin farkına varmaya başlamıştır.


Kardiyak Rehabilitasyon Temel Hedefleri

• Hastayı risk faktörleri açısından değerlendirmek,
• Risk faktörlerini modifiye etmek,
• Kardiyovasküler hastalığa bağlı psikolojik ve emosyonel kötü etkileri en aza indirgemek,
• Semptomları azaltarak fonksiyonu ve egzersiz kapasitesini arttırmak,
• Morbidite ve mortaliteyi azaltmak.


Kardiyak Rehabilitasyon Yararları

• Kronik veya post akut kardiyovasküler hastalığı olanların eğitim ve egzersiz yoluyla hastalığın fiziksel, psikolojik ve sosyal durumunu en iyi hale getirmek için yapılan yaklaşımların uygulanması ile toplumda en iyi durumlarının korunması,
• Sağlık davranışlarının geliştirilmesi,
• Gelecekteki kalp problemlerinin riskini azaltmak,
• Hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve geriletilmesidir.

Kardiyak rehabilitasyon, WHO tarafından "Kalp hastasının; fiziksel, mental ve sosyal sağlığının, toplumda mümkün olduğunca normal bir yer edinmesine ve aktif bir yaşam sürmesine olanak verecek hale gelmesi için yapılan faaliyetlerin toplamı" olarak tanımlanmıştır.

Amacı; egzersiz tedavisine verilen ağırlıktan, hasta sonuçlarını etkileyebilen risk faktörleri, beslenme, fizyolojik, davranışsal ve sosyal faktörleri yöneten kapsamlı sekonder önleme stratejilerine doğru değişmiştir. Kardiyak rehabilitasyonda kardiyovasküler hastalığı önlemeyi amaçlayan primer korumanın önemi yeterince vurgulanmasına rağmen temel olarak sekonder önleme ile ilgilenmektedir. Bu müdahaleler, yaşam stili değişikliklerini geliştirmek ve risk faktörlerini düzenlemek için eğitim, danışmanlık, davranış stratejileri içermektedir.


Kardiyak Rehabilitasyonun Klinik Sonuçları

 İş kapasitesi artar,
 İleri yaştaki hastalarda bağımsızlığı sürdürmek ve kendine bakımı başarmak,
 Koroner kan akışı, sol ventrikül fonksiyonu gelişir.
 Kalp hızı, kan basıncı, myokardiyal oksijen alımı, maksimum kardiyak debide iyileşme,
 Hastalığın ilerlemesi yavaşlar ve gerilemesi beklenir,
 Hastanede kalış süresi kısalır,
 Tıbbi harcamalar azalır,
 Yaşam kalitesi artar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar