Yürüme Sırasında Kas Aktivitesi - FİZYONOT

Yürüme Sırasında Kas Aktivitesi

Normal Yürüyüş

Normal Yürüyüş

Duruş fazı; ekstremitenin topuk vuruşu (heel strike) ile başlar. Bunu izleyerek tüm ayak tabanı yerle temas eder (foot flat), ancak henüz ağırlık verilmemiştir.

Diğer alt ekstremitenin yerden kalkışı ve gövdenin öne doğru ye değiştirmesi ile birlikte ağırlığın bu ekstremite üzerine bindiği orta duruş fazı (mid stance) gerçekleşir. Terminal duruş fazı topuğun yerden kalkması ile başlar. Bu faz boyunca vücut ağırlığı öne doğru alınır (push off). Duruş fazı parmakların yerden kalkması (toe off) ile sona erer.


Yürüme Sırasında Kas Aktivitesi

Kas Aktivitesi

Gövde fleksör ve ekstansör kasları, yürüme sırasında birlikte çalışarak gövdeyi stabilize ederler ve kalça kaslarının daha aktif çalışabilmesine olanak verirler.

Gövde ekstansör kasları özellikle topuk vuruşundan hemen sonra vücut ağırlığının aktarılması sırasında gövde stabilizasyonu için çok aktiftirler.

Abdominal Kaslar: Sallanma fazının başlatılmasına yardımcı olurlar.

Kalça Ekstansör Kasları: Sallanma fazının sonunda bacak hareketlerinin yaaşlatılması için en aktif durumdadırlar.

Gluteus Maximus: Topuk vuruşunda aktiftir. Kalça ve dizin ekstansiyon ve eksternal rotasyonunu kontrol etmek için şok absorban olarak görev alır. Terminal duruş fazında kalça ekstansörleri itici güç oluşturmaya yardımcı olmak için tekrar aktif hale gelirler.

Kalça Abduktörleri: Frontal düzlemde pelvisi stabilize etmek için aktiftir. Abduktör grup, öncelikle topuk vuruşu ve erken duruş fazında görev alır.

Tensor Fascia Latae (TFL): Duruş fazının ikinci bölümünde çalışır.

Hamstringler: Duruş fazının sonunda diz fleksiyonu sağlarlar ve sallanma fazının sonunda bacağın yavaşlatılmasını sağlarlar. 

Quadriceps femoris ve hamstringler, duruş fazının başlangıcından sallanma fazının sonunda kadar en çok çalışan kas grubudur.

Quadriceps Femoris: Sallanma fazının sonunda aktifleşir ve duruş fazının yüklenme periyodu boyunca oluşan fleksiyon tork kuvvetine karşı şok absorban olarak önemli bir görev üstlenir. 

Rectus Femoris: İliopsoas kası ile birlikte sallanma fazındaki bacağın öne doğru hareketini başlatmak için duruş fazının sonunda aktif olur.

Plantar Fleksörler: Taban temasının başlaması ile aktifleşirler. İlk öncce tibianın öne doğru hareketini kontrol etmede soleus kası görev alır. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar