Nörogelişimsel Tedavide Kullanılan Güncel Yaklaşımlar - FİZYONOT

Nörogelişimsel Tedavide Kullanılan Güncel Yaklaşımlar

Bobath

Bobath (Nörogelişimsel Tedavi)

Fizyoterapistlerin en sık kullandığı tedavi yöntemlerindendir. Bireyin aktif olarak hareketleri yapmasını sağlar. Kas kasılması, hareket kontrolü yetersizliği nedeni ile oluşacak sorunları en aza indirir.


Hareketi Kısıtlama Tedavisi

Hareketi Kısıtlama Tedavisi

Tek taraflı SP'li çocuklara yönelik bir tedavidir. Çocuğun zayıf olan kolunun ve elinin kullanımını arttırır. Çocuğun sağlam kolu ve eli bir süre kısıtlanır. Genellikle splint, atel, modifiye eldiven veya boks eldiveninin içindedir. Aktiviteler yapılırken zayıf elini kullanması desteklenir.


Kısmi Vücut Ağırlığı Destekli Koşu Bandı Eğitimi

Kısmi Vücut Ağırlığı Destekli Koşu Bandı Eğitimi

Koşu bandı eğitimi SP'li çocuklarda yürüme becerisine ulaşmak için dinamik sistemli yaklaşımdır. Yürürken gerekli olan çabanın bir kısmını azaltmak için birey koşu bandının üzerinde askıya alınır. Koşu bandı adımların oluşmasına yardımcı olur ve çocuk güvenli bir ortamda desteklenirken hızının sürdürülmesine olanak sağlar.


Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik terapisi, rehabilitasyon teknolojisindeki umut verici yeni gelişmelerden biridir. Sanal gerçeklik, arttırılmış üç boyutlu doğrudan duyu geri bildirimi sağlayarak gerçek yaşamı taklit eden bir bilgisayar teknolojisidir. Bir görevi yaparken bilgisayarda oluşturulan bir senaryo (sanal dünya) ile etkileşim kurmaya izin verir. 


Hedefe Yönelik Terapi

Hedefe Yönelik Terapi 

Hedefe yönelik terapi, çocuğun çevresindeki anlamlı, önemli olarak kabul edilen etkinlikler üzerine yoğunlaşır. Tedavi motor öğrenmeyi desteklemeye, günlük yaşamdaki etkinlikleri kolaylaştırarak katılımı arttırmaya ve çocuğun kuvvetine , zorluklarına yönelik yapılan ayarlamalara yöneliktir. Ebeveyn, okul öncesi öğretmenleri ve ilgili rehabilitasyon merkezindeki ekip çocuğun tedavisi için iş birliği içinde çalışır.


Lokomat

Lokomat

Robot yardımlı yürüme terapisi, bireyin yürüme becerisini geliştirmek için robotik bir mekanizmanın kullanılmasıdır. Koşu bandının üzerinde bir zırhın içinde desteklenen iskeletin dışından robotik bir çerçevedir. Bacakların dışından kayışlara bağlanır, bacakları doğal yürüyüş biçiminde hareket ettirilir. Yürüyüş hızını ve vücudun harekete verdiği cevabı bilgisayar ölçer. Çocuklar için olan modeli, onları heveslendiren ve eğitim veren çizgi film karakteri gibi bazı karşılıklı oyunları içerirler.


Adeli Suit

Harekete direnç sağlayan, vücuda uygun bir giysi ile birlikte yoğun egzersiz protokolünü içerir. Kıyafette yelek, şort, dizlik ve özel tasarlanan ayakkabılar vardır. Kıyafetin parçaları basınç sağlamak ve kas grupları ile eklemeleri desteklemek için kancalar, halkalar ve elastik bantlara bağlanır. Tedavi kıyafeti giymeden ve tedaviyi uygulamadan önce germe ve masaj ile başlar. Kıyafet giyildikten sonra yer çekimine karşı askıya alınmış pozisyonlar kullanılarak çocuğun kapasitesine göre belirlenen yardımlı hareketleri içeren uygun egzersizler yapılır. Adeli suit tedavi programları uzun ve yoğundur, çoğu haftada 6 gün, günde 5-6 saat, 3-4 hafta sürer.


Hipoterapi (Atlı Terapi)

Hipoterapi (Atlı Terapi)

İşlevsel sonuçlara ulaşmak için atın hareketini kullanan bir yaklaşımdır. At, dinamik destek yüzeyi sağlar. Bu yüzey, gövde kuvvetini ve kontrolünü artırmak, postural kuvveti ve dayanıklılığı geliştirmek, ağırlık aktarma ve motor planlamayı geliştirmek için önemli bir araçtır. At hareketi denge, dokunma, duyusal algı ve görme duyularına girdi sağlar. Ağırlık geçişleri sırasında hasta gövdesini engeli durumda tutmak için ince ayarlamalar yapar.

Yorum Gönder

1 Yorumlar