Sağlıklı Yaşam Tarzı: Daha Uzun Bir Yaşam İçin 5 Anahtar - FİZYONOT

Sağlıklı Yaşam Tarzı: Daha Uzun Bir Yaşam İçin 5 Anahtar

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Birleşik Devletler sağlık hizmetlerine en fazla parayı nasıl harcıyor, ancak yine de tüm gelişmiş ülkelerin en düşük yaşam beklentilerinden birine sahip mi? (Spesifik olarak: kişi başına 9.400 $, 79 yıl ve 31.)

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan araştırmacılar , iyi bilinen Hemşirelerin Sağlık Çalışması (NHS) ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması'ndan (HPFS) alınan verileri kullanarak sağlık alışkanlıklarının yaşam beklentisi üzerindeki etkisi üzerine büyük bir çalışma yaptılar . Bu, çok uzun bir süre boyunca çok sayıda insan hakkında verilere sahip oldukları anlamına gelir. NHS, 78.000'den fazla kadını dahil etti ve 1980'den 2014'e kadar izledi. HPFS, 40.000'den fazla erkeği dahil etti ve 1986'dan 2014'e kadar izledi. Bu, 120.000'den fazla katılımcı, kadınlar için 34 yıllık veri ve erkekler için 28 yıllık veri. Araştırmacılar, düzenli olarak uygulanan, onaylanmış anketlerden toplanan diyet, fiziksel aktivite, vücut ağırlığı, sigara içme ve alkol tüketimi ile ilgili NHS ve HPFS verilerine baktılar.


Sağlıklı bir yaşam tarzı tam olarak nedir?

Aşağıdaki beş alan seçildi, çünkü önceki çalışmalar erken ölüm riski üzerinde büyük bir etkiye sahip olduklarını gösterdi.

1. Sebze, meyve, fındık, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı gıdaların ve kırmızı ve işlenmiş etler, şekerle tatlandırılmış sağlıksız gıdaların bildirildiği ve hesaplandığı puanlanan sağlıklı beslenme içecekler, trans yağ ve sodyum.

2. Günde en az 30 dakika orta ile kuvvetli aktivite günlük olarak ölçülen sağlıklı fiziksel aktivite seviyesi .

3. Sağlıklı vücut ağırlığı , 18.5 ve 24.9 arasında normal beden kitle indeksi (BMI) olarak tanımlanır.

4. Sigara içmek , sağlıklı bir şekilde sigara içilmemektedir. Burada “sağlıklı” hiç sigara içmemek demekti.

5. Kadınlar için günde 5 ila 15 gram ve erkekler için günde 5 ile 30 gram olarak ölçülen orta alkol alımı . Genellikle bir içecek yaklaşık 14 gram saf alkol içerir. Bu 12 ons normal bira, 5 ons şarap veya 1.5 ons damıtılmış alkollü içki.

Araştırmacılar ayrıca, yaş, etnik köken ve ilaç kullanımı ile ilgili verilere ve Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketlerinden ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin Epidemiyolojik Araştırmalar için Geniş Kapsamlı Çevrimiçi Verilerinden karşılaştırma verilerine de baktılar.


Sağlıklı bir yaşam tarzı bir fark yaratır mı?

Sonuç olarak, sağlıklı alışkanlıklar büyük bir fark yaratıyor. Bu analize göre, beş alışkanlığın tümü için kriterleri karşılayan insanlar, hiç olmayanlara göre önemli ölçüde, etkileyici bir şekilde daha uzun yaşam sürdüler: kadınlar için 14 yıl ve erkekler için 12 yıl (50 yaşında bu alışkanlıkları varsa). Bu alışkanlıklardan hiçbirine sahip olmayan kişilerin, kanserden veya kardiyovasküler hastalıktan erken ölme olasılığı daha yüksektir.

Çalışma araştırmacıları aynı zamanda bu beş sağlıklı alışkanlıktan kaçının yaşam beklentisini hesapladılar. Sadece bir sağlıklı alışkanlık (hangisi olduğunun önemli olmadığı)… sadece bir … erkek ve kadınlarda yaşam beklentisini iki yıl uzattı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, insanların ne kadar sağlıklı alışkanlıkları varsa, ömürleri de o kadar uzun olur.

Sağlık ve Emeklilik Çalışması'ndan elde edilen verileri kullanan bir 2017 çalışması , normal kilolu, hiç sigara içmeyen ve ılımlı alkol içen kişilerin ortalama yedi yıl daha uzun yaşadıklarını buldu. 500.000'den fazla katılımcıyı içeren 15 uluslararası çalışmanın 2012 mega analizi , erken ölümlerin yarısından fazlasının kötü beslenme, hareketsizlik, obezite, aşırı alkol alımı ve sigara içmek gibi sağlıksız yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklandığını buldu. Ve destekleyici araştırmaların listesi devam ediyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar