Sağlıklı Yaşam İpuçları - FİZYONOT

Sağlıklı Yaşam İpuçları


Sağlıklı Yaşam İpuçları

Sağlıklı yaşam tarzı, sağlığınızı ve refahınızı korumanıza ve geliştirmenize yardımcı olan bir yaşam tarzıdır. Sağlıklı beslenme,  fiziksel olarak aktif olma, sağlıklı bir tartım sağlama ve stresinizi yönetme gibi sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için yapabileceğiniz birçok farklı şey vardır. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı sadece sağlıklı beslenme ve egzersizle ilgili değil, aynı zamanda “bütün size” - fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal iyiliğinize - bakmakla da ilgilidir. Ve bu, içeriden dışarıya bakmanız anlamına gelir.



Sağlıklı yaşam tarzı için ne yapılmalı?

Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için birçok yaygın yol olsa da, aslında bunu yapmak herkes için farklı görünüyor ve bir kişiden diğerine farklı bir şey ifade ediyor. Ne yapmayı seçerseniz seçin, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak, hastalığın önlenmesi, sağlık ve uzun ömürlülüğün anahtar bileşenidir.
Diyetinize, fiziksel aktivitenize ve stres seviyelerinize dikkat etmek, yaşamınızın ve “bütün” ün tüm yönlerini etkili bir şekilde dengelemenizi sağlar. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için yapabileceğiniz 10 önemli şey:

Daha fazla su için. Çoğumuz her gün yeterince su içmiyoruz. Vücudumuzun çalışması için su şarttır. Vücudumuzun %60'ından fazlasının sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Vücut işlevlerini yerine getirmek, atıkları gidermek ve vücudumuzdaki besinleri ve oksijeni taşımak için suya ihtiyaç vardır. Her gün idrar, bağırsak hareketleri, terleme ve nefes alma yoluyla su kaybettiğimizden, su alımımızı yenilememiz gerekir. Gıda alımı sıvı alımımızın yaklaşık% 20'sine katkıda bulunduğundan, sulu kalmak için günde yaklaşık 8-10 bardak içmemiz gerektiği anlamına gelir.

Yeterince uyu. Uyku eksikliği, obezite, diyabet ve hatta kalp hastalığı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Sürekli uyku eksikliği bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve soğuk algınlığı ve gripten daha az kurtulmanızı sağlayabilir. Bu yüzden, iyi bir gece uykusu çekmek önemlidir.
Geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olacak şeyler yapabilirsiniz. Kafein ve nikotin gibi uyarıcıları yatmadan önce önleyebilirsiniz. Ayrıca, alkolün daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olduğu iyi bilinirken, yatmadan çok fazla yakınlık, vücudun alkolü işlemeye başlamasıyla gecenin ikinci yarısında uykuyu bozabilir.
Egzersiz ayrıca geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Yürüyüş veya bisiklete binme gibi 10 dakikalık aerobik egzersizi, gece uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir, ancak lütfen yatmadan önce yorucu egzersizlerden kaçının.

Sık sık meditasyon yapın. Meditasyon  zihninizi ve ruhunuzu sakinleştirir. Ayrıca hayatınızdaki stresi ele almanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.

Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yapmaya yetecek vaktiniz varsa haftada birkaç kez değil, her gün yapın. Hareket sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Günlük egzersiz yapmak sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir. Yaşam sürenizi arttırmanıza, hastalık riskinizi azaltmanıza, daha yüksek kemik yoğunluğu geliştirmenize ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Yapabileceğiniz basit bir şey, özellikle yakın mesafeler için, binme, sürüş veya ulaşım alarak yürümeyi seçmektir. Asansörü almak yerine merdivenleri tırmanabilirsiniz. Evde veya dışarıda yapmaktan zevk aldığınız kolay egzersizler seçebilirsiniz. Kendiniz için seçtiğiniz fiziksel aktivitelerden keyif aldığınızda, büyük olasılıkla bunlardan zevk alacaksınız ve doğal olarak yapmak istersiniz. Egzersiz aynı zamanda sağlıklı olmak ve eğlenmekle ilgilidir. Ayrıca, egzersizlerinizi karıştırmak onları ilginç tutacaktır.

Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Meyveler bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Günlük diyetinizle vitamin ve minerallerinizi mümkün olduğunca tüketmelisiniz. Damaklarınızı bu besleyici meyvelerle tatmin edin: Karpuz, Kayısı, Avokado (evet, avokado teknik olarak bir meyvedir!), Elma, Kavun, Greyfurt, Kivi, Guava, Papaya, Çilek.
Meyveler gibi sebzeler de sağlık için önemlidir. Uzmanlar günde 5-9 porsiyon meyve / sebze öneriyorlar, ancak ne yazık ki bazen zor olabilir. Bununla birlikte, mümkün olduğunda, barbunya fasulyesi, siyah fasulye, kuşkonmaz, uzun fasulye, yeşil fasulye ve havuç gibi yiyecekleri ekleyin. En sevdiğiniz sebzeleri ve her gün diyetinize nasıl daha fazla dahil edebileceğinizi düşünün ve parlak renkli yiyecekler seçin. Parlak renklere sahip meyve ve sebzeler sağlık için iyidir çünkü vücudumuzda hücrelerimize zarar veren şeyleri çıkarırlar. Yani, farklı renkteki meyve / sebzelerin dolgusunu alın: Beyaz (Muz, Mantar), Sarı (Ananas, Mango), Portakal (Portakal, Papaya), Kırmızı (Elma, Çilek, Domates, Karpuz), Yeşil (Guava, Avokado) , Salatalık, Marul, Kereviz), Mor / Mavi (Böğürtlen, Patlıcan, Kuru erik).

İşlenmiş gıdaları kesin. İşlenmiş gıdalar iyi değildir, çünkü bu gıdaların yapımında çoğu besin değeri kaybedilir ve ilave koruyucu maddeler sağlığımız için kötüdür. Birçok işlenmiş gıda, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açan yüksek miktarda tuz içerir. İşlenmiş gıdalar ham hali olmayan bir şeydir. Genel olarak, süpermarketlerdeki yiyeceklerin çoğu işlenir - etikette ne kadar çok bileşen varsa (özellikle 'ite' veya 'yedik' ile biten olanlar), daha fazla işlenirler. İlk 5 bileşende tuz / şeker olanlara dikkat edin ve mümkün olduğunca işlenmemiş yiyeceklere gidin.

Kasten derin nefes alın. Oksijen yaşam için hayati bir kaynaktır. Nasıl nefes alacağınızı biliyor olabilirsiniz, ancak doğru nefes alıyor musunuz? Birçoğumuz düzgün nefes almıyoruz - sadece sığ nefesler alıyoruz ve akciğer kapasitemizin 1 / 3'üne nefes alıyoruz. Tam bir nefes, akciğerlerinizin tamamen dolu olduğu, karnınızın genişlediği ve omuzlarınızda minimum hareketin olduğu bir nefes. Derin nefes almanın birçok faydası vardır; bunlar arasında stres ve kan basıncında azalma, karın ve bağırsak kaslarının güçlendirilmesi ve genel vücut ağrıları ve ağrılarının giderilmesi bulunur. Derin nefes alma ayrıca daha iyi kan akışına yardımcı olur, vücuttan toksinleri serbest bırakır ve daha iyi bir gece uykusu çekmeye yardımcı olur.

Kahverengi karbonhidratlara karşı beyaz karbonhidratlara gidin. Beyaz karbonhidrat, beyaz pirinç, makarna, beyaz ekmek, kraker, erişte, ekmeği, sarar, beyaz unlu ve ekmekli her şey gibi rafine tahıllardır. Besinler üretim sürecinde uzaklaştırılarak kaloriler açısından zengin, ancak besin maddeleri düşüktür. Ayrıca şeker seviyemizde sağlıksız artışlara neden olurlar. Kahverengi pirinç, tam tahıl, yulaf, yulaf ezmesi (anlık tür değil) ve baklagiller gibi kahverengi karbonhidratları (rafine edilmemiş kompleks karbonhidratlar) tercih edin. Bunlar sağlam besinler ve vitaminler ile birlikte gelir.

Yağlı ve şekerli yiyecekleri, soda ve kafeini kesin. Mümkünse, fast food, patates kızartması, çörek, cips, kama ve derin yağda kızartılmış yiyecek tüketiminizi azaltın. Izgara, buharda pişirilmiş, kızartılmış ve hatta çiğ yiyecek gibi daha iyi alternatifler vardır.
Şekerli yiyecekleri kesmek sağlığınız için de daha iyidir. Bunlar şeker çubukları, hamur işleri, çikolata, kurabiye, kek ve jöle çörek gibi şeylerdir. Sadece sizi doldurmakla kalmazlar, şeker acele nedeniyle daha fazla yemek istemenize neden olurlar. Bunun yerine meyveler, salatalar, saf meyve suları ve işlenmemiş gıdalar gibi sağlıklı atıştırmalıkların tadını çıkarın.
Kafeinli içecekler diüretiktir, yani idrar üretim hızını arttırırlar. Bu, sizi düz su kutusunun yanı sıra nemlendirmediği anlamına gelir. Ayrıca, soda sağlıksız, kilo almaya neden olur ve yapay bir uyarıcıdır. Soda yerine su veya sebze suları koyun.

Sigarayı bırakın ve / veya pasif sigara içmekten kaçının. Sigara içmek akciğer kanseri, böbrek kanseri, özofagus kanseri, kalp krizi ve daha fazlası riskinizi ciddi şekilde artırabilir. “Hafif” sigara içmek de sağlık risklerini azaltmaz. Sigara içiyorsanız, şimdi durun ve sadece kendiniz için değil, aileniz ve arkadaşlarınız için de yapın.
Dolaylı sigara içmek (sigara içenlerden hava solumak), doğrudan sigara içmekle aynı uzun süreli hastalıkların çoğuna neden olabilir. Risksiz pasif sigara içme düzeyi yoktur; kısa süreli maruziyet bile sağlığınıza zarar verebilir. Mümkünse sigara içenlerden uzak durun ve mümkün olduğunca sigara dumanından kaçının.

Yorum Gönder

0 Yorumlar