İliofemoral Ligament Anatomisi - FİZYONOT

İliofemoral Ligament Anatomisi


İliofemoral Ligament

İliofemoral ligament adında anlaşıldığı gibi ilium kemiğinden başlayarak femur kemiğine doğru uzanan bir ligamenttir. İliofemoral ligament uzanış şeklinden dolayı Y-ligament veya kalça eklemi hakkında detaylı bilgilendirme yaparak bu ligamenti detaylı olarak ortaya koyan Henry Jacob Bigelow’dan dolayı Bigelow ligament olarak da adlandırılabilir.

İliofemoral ligament 350 kg baskıya dayanabilecek kadar güçlü bir bağdır. İnsan vücudundaki en güçlü bağlardan birisidir ve kalça eklemi için önemli bir sınırlayıcıdır. Özellikle kalça eklemi ekstansiyon ve dış rotasyonun hareketlerinin sınırlandırılmasında görevlidir. Bu bağın zayıf olduğu kişiler sıklıkla kalça çıkığı problemleri ile karşılaşılmaktadır.

İliofemoral ligament anterior inferior iliak kemikten ve asetabulumun kenarından başlayarak, aşağı ve laterala doğru uzanarak femur başının önünde ki intertrochanteric çizgiye yapışır. İliofemoral ligament iki kısımlı bir yapıdadır. Yukarıdaki enine bölüm kuvvetlidir ve femur boynunun eksenine paralel olarak uzanır. Diğer parçası ine aşağıya doğru iner. Aşağıya doğru inen kısım, zayıftır ve femur şaftına paralel olarak ilerlemektedir. Ligamentin bu iki parçalı uzanım şekli ters Y görünümünü andırmaktadır.

İliofemoral ligamentin üst parçası bazen ilio trokanterik ligament olarak da adlandırılır. Bu adlandırmanın sebebi şöyle açıklanır; İliofemoral ligament ve ilio trokanterik ligament arasında kapsülün ince bir parçası vardır. Bazı durumlarda ise bu bölünme hiç yoktur ve iliofemoral ligament, intertrokanterik hattın tüm uzunluğuna tutturulmuş düz üçgen bir bandın içine yayılır ayrımın olmadığı durumlarda üst parça ilio trocanteric ligament olarak adlandırılır.



İliofemoral Ligament

İliofemoral Ligament Görevi

• İliofemoral ligament eklem kapsülü ile bağlantılıdır ve kalça ekleminin hiperekstansiyon hareketine karşı direnç oluşturarak kalça ekleminin stabilitesinde görev alır.
• Dik duruş sırasında pelvisin posterior tiltinde bağ gerilerek gövdenin geriye hareketini kas hareketlerine gerek kalmadan engeller. Ayrıca dik duruş sırasında femur başının asetabulum içinde kalmasını sağlar.
• Kalçanın fleksiyon hareketi sırasında kalça ekleminin dış rotasyon hareketini sınırlar. Eklem normal pozisyonuna getirildiğin de hem iç hem de dış rotasyonu sınırlar.
• İliofemoral ligament transvers kısmı kalça ekleminin dış rotasyon ve adduksiyon hareketini kontrol ederken ligamentin alt parçası iç rotasyon hareketini sınırlar. Kişilerin kalça ekleminde ki kontrolsüz dış rotasyon ve adduksiyon hareketi ve aşırı artmış kalça iç rotasyon hareketleri olduğu durumlarda iliofemoral ligament yaralanması veya zayıflığı akla gelebilir.
• Bale yapanlar veya kalça eklemi esnekliği gerektiren sporları yapanlarda bu bağın esnek olması çok önemlidir. Kalça ekleminin hiperekstansiyonu bu bağ ile sınırlandırıldığından kalça ekleminin geriye doğru maksimum hareket açıklığına ulaşması bu bağın esnekliğine bağlıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar