Nörolojik rehabilitasyon, vücut yapı ve fonksiyonlarında nörolojik hastalıkların sebep olduğu fiziksel, psikolojik, kognitif bozukluklarla başa çıkma sürecidir. Bu süreçte hastanın yaşadığı hayattaki katılım düzeyini ve iyi olma hissini arttırmak en önemli hedeftir. Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları kapsamında fizyoterapistin görevi, hareket bozukluğuna neden olan faktörleri göz önünde bulundurarak hasta merkezli bir değerlendirme yapmak, bunun sonucunda anlamlı bir tedavi hedefi belirlemek ve bu hedefe ulaşabilmek için gerekli olan fizyoterapi ve rehabilitasyon girişimlerini uygulamaktır.
Nörolojik rehabilitasyon kapsamında fizyoterapistlerin sıklıkla tedavi ettiği hastalık grupları şu şekilde sıralanabilir;
- Serebrovasküler Hastalıklar
- Multiple Skleroz
- Parkinson Sendromu ve İdiopatik Parkinson Hastalığı
- Nöromusküler Hastalıklar
- Medulla Spinalis Yaralanmaları
- Travmatik Beyin Yaralanmaları
Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Alanında Uygulanan Tedavi Yaklaşımları
1.Nörofizyolojik Yaklaşımlar: Temel olarak nöral ve fizyolojik yolların kullanımıyla nöromusküler sistemde gelişim kazanmayı hedefleyen bu yaklaşımlarda merkezi sinir sisteminin yeniden organizasyonu temel alınmaktadır. Farklı motor kontrolü teorileri üzerine geliştirilmiş olan bu yöntemlerin bir kısmı günümüzde gelişimine devam etmekte (Bobath, PNF, vb.) ve fizyoterapistlerin bu yöntemleri kullanmasıyla ilgili eğitimler uluslararası düzeyde devam etmektedir.
2.Görev Odaklı Yaklaşımlar: Temel olarak bu yöntemler nörolojik bir hasar sonrasında fonksiyonun yeniden kazanılabilmesi için fonksiyon içerisinde yapılacak aktivitelerin tekrarı üzerinde durur.
3.Bilgisayar Destekli Egzersizler ve Robotik Tedavi: Son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmeler nörolojik fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında da kullanılmaya başlanarak bu alanda farklı tedavi alternatiflerini beraberinde getirdi. Kişinin yaptığı fonksiyonu karşısındaki bilgisayar ekranında görmesi ya da yaptığı fonksiyon sonucundan ekrandaki hedefi yerine getirmesi, hastaya görsel ve işitsel geri bildirim sağlayarak hedeflenen fonksiyonun daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Robotik sistemler ise hem üst hem alt ekstremitede fonksiyonun geliştirilmesini, bu ekstremiteleri dışarıdan destekleyerek egzersizi aktif, pasif ya da aktif yardımlı yapmasına olanak sağlar.
4.Ortezleme ve Yardımcı Cihaz Kullanımı: Fonksiyonu kolaylaştırıcı ya da ekstremiteyi doğru pozisyonlamaya yardımcı ortezler alt ve üst ekstremite için kullanılabilir. Baston, kanedyen tip koltuk değneği, üç ayaklı baston vb. bu alanda yürümeyi kolaylaştırmak ve denge düzeyini arttırmak için kullanılan yardımcılardır.
5.Hidroterapi: Suyun kaldırma kuvveti denge ve yürüme eğitiminin daha aktif bir şekilde yapılmasını sağlarken, kişinin eklemleri üzerine binen yükü azaltmakta ve böylece gevşeme sağlanarak germe ve güçlendirme egzersizleri daha aktif olarak yapılabilmektedir.
6.Elektroterapi: Nörolojik hasar sonrası oluşan kas güçsüzlüğünde kas gücünü arttırmak, denervasyonu önlemek ya da fonksiyonu arttırmak amacıyla uygulanan nöromusküler elektrik stimülasyonu ve fonksiyonel elektrik stimülasyonu bu alanda en sık kullanılan elektroterapi alanlarıdır.
0 Yorumlar