Fizyoterapide Tedavide Kullanılan Araçlar - FİZYONOT

Fizyoterapide Tedavide Kullanılan Araçlar

Power Web

Power Web: Özellikle el rehabilitasyonu, romatolojik hastalıkların rehabilitasyonu gibi alanlarda el ve parmak kaslarını kuvvetlendirmek amacıyla kullanılır. Renklerine göre direnci değişmektedir.



Kum torbası

Kum torbası: Kası kuvvetlendirmek için kullanılır.



Thereband

Egzersiz Lastiği (Thereband/tubing): Rengine göre direnci değişmektedir. Kası kuvvetlendirmek için kullanılır.



Dumbell

Dumbell: Kası kuvvetlendirmek için kullanılır.



Pilates Topu

Egzersiz Topu (Swisball): Kuvvetlendirme, germe, beden farkındalığını arttırma, denge eğitimi ve ağırlık aktarma gibi amaçlarla kullanılır. Klinik pilates uygulamalarında fizyoterapistler tarafından sıklıkla kullanılır.



Tedavi yatağı, Bobath Yatağı, Mat, Masaj Yatağı

Tedavi yatağı, Bobath Yatağı, Mat, Masaj Yatağı: Tedaviye uygun zemini oluşturmak için, hastaların ihtiyaçlarına göre seçilirler.
Denge Tahtası: Ağırlık merkezinin yerini değiştirerek kişinin denge mekanizmalarını ve ilgili kaslarını aktif kullanmasını, böylelikle denge ve stabilizasyonunu geliştirmesini sağlar.



Sürekli Pasif Hareket (CPM) Cihazı

Sürekli Pasif Hareket (CPM) Cihazı: Özellikle cerrahi sonrası pasif eklem hareketi yaptıran cihazlardır. Aktif egzersizin etkilerini sağlamadığı için kullanım alanları sınırlıdır.



Pnömotik Kompresyon Cihazı

Pnömotik Kompresyon Cihazı: Ekstremitelerde ödem kontrolü, lenf ödem tedavisi, bazı durumlarda proprioseptif uyaranlar vermek gibi amaçlarla kullanılabilen, lokal hava basıncı uygulayan tedaviye yardımcı cihazlardır.



Ortez Çeşitleri

Ortez Çeşitleri: Spastiteyi kontrol etmek, kontraktür ve deformite gelişimini önlemek, fonksiyonu geliştirmek ve desteklemek, eklemleri fonksiyonel pozisyonda tutmak, ayakta duruş sırasında temas ve destek sağlamak, ameliyat sonrası koruma amaçlarıyla kullanılır. Kişiye özgü, eksternal adaptif cihazlardır.



Dizlik

Dizlik: Dizi dışarıdan destekleyen ortezlerdir. Kullanım yerine göre biçimleri farklılık göstermektedir ve sağlamlıkları da buna göre değişmektedir.



Ambulasyona Yardımcı Cihazlar

Ambulasyona Yardımcı Cihazlar: Ambulasyon; yürüme, ayağa kalkma, dolaşma ve yer değiştirme anlamlarına gelmektedir. Hastalar yürümek veya ayakta durmak için yardımcı bir cihazla ihtiyaç duyabilir. Ancak kişinin ambulasyona yardımcı araç kullanabilmesi için; baş-boyun kontrolünün gelişmiş olması, orta/iyi oturma dengesine sahip olması, yeterli mental düzey ve yeterli kol ve el kuvvetinin olması gereklidir. 
- Yürüteç(Walker/Ters Walker),
- Aksiller tip koltuk değneği,
- Ön kol destekli koltuk değneği,
- Tripot baston, temel yardımcı araçlardır.



Paralel Bar-Paralel Barlı Merdiven

Paralel Bar-Paralel Barlı Merdiven: Yürüme, ayakta durma, merdiven çıkma aktivitelerini çalıştırmak için ve denge eğitimi sırasında destekleyici olarak kullanılır.



Tilt Table

Tilt Table: Uzun süre yatağa bağımlı kalan, farklı nedenlerle ayağa kalkamayan kişileri pozisyonlayıp kademeli olarak ayağa kaldırmayı sağlayan cihazlardır. Hastayı immobilizasyonun olumsuz etkilerinden korumak ve ayakta durmanın getirdiği mekanik, fizyolojik olumlu etkileri sağlamak amacıyla kullanılır.



Tekerlekli Sandalye

Tekerlekli Sandalye: Hareket kabiliyetini ve yaşamı kolaylaştıran fonksiyonel yardımcılardır. Kullanan kişinin yaşına, hastalık veya fiziksel engel durumuna, fonksiyonel özelliklerine, mesleki durumuna, yaptığı aktivitelere göre değişiklik göstermektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar