Fizyoterapide Değerlendirmede Kullanılan Araçlar - FİZYONOT

Fizyoterapide Değerlendirmede Kullanılan Araçlar


Skinfold

Skinfold: Deri altı yağ kitlesi hakkında fikir edinmek için skinfold kaliperi ile deri kıvrım kalınlığı ölçülür.



Gonyometre

Gonyometre: Eklem hareket açıklığını (EHA) değerlendirmek için kullanılan objektif bir yöntemdir. Eklem hareket açıklığını derece cinsinden ölçer. Eklemin boyutuna ve şekline göre gonyometrenin boyu ve şekli değişebilmektedir. Klinikte sık kullanılan çeşitler; standart/universal gonyometre, dijital gonyometre.



Dinamometre

Dinamometre: El kavrama kuvveti için hidrolik hand held dinamometre, parmak kuvveti için pinçmetre kullanılır. İzokinetik dinamometre ile sabit hızla her açıda maksimal kas kuvveti sayısal ölçüm yaparak kas kuvveti, kas gücü ve dayanıklılığı objektif olarak değerlendirilir.



Mezura

Mezura: Kas kitlesi durumu, ödem varlığı belirlemek için çevre ölçümü veya kas kısalığı/esnekliği, ekstremite uzunluğu belirlenebilir.



Semmes-Weinstein monofilament testi

Semmes-Weinstein monofilament testi: Duyunun azaldığı veya geri dönebileceği durumlarda duyu seviyesini değerlendirmek için kullanılan monofilamentler kullanılır. 90° açı ile ölçülür. Tepe kuvveti eşiğine ulaşıldığında monofilament eğilir. Renk kodu monofilamentin kalınlığını belirtir.



Diyapozon

Diyapozon: Vibrasyon duyusunun değerlendirilmesinde kullanılır. 128 veya 256 Hz frekanslı bir diyapozon ile kemik çıkıntıları üzerine konularak titreşimi algılayıp algılamadığı sorulur. Algılıyorsa bu kez titreşimin sonlandığı anı belirtmesi istenir. Böylece titreşimi algıladığı süre belirlenir.





İki nokta ayrımı (İki nokta diskriminasyonu)

İki nokta ayrımı (İki nokta diskriminasyonu): Elin duyusal muayenesinde kullanılır. Aynı wnda iki farklı noktada verilen stimulusun ayrı iki uyarı olduğunu algılayabilme yeteneğini değerlendirir.



Algometre (Basınç ağrı eşiği)

Algometre (Basınç ağrı eşiği): Ağrıya hassasiyetin değerlendirildiği ve basınç algısının tayin edildiği bir cihazdır. Basınç uygulanır ve hastanın hissettiği en düşük ağrı eşiği not edilir.



Simetrigrafi

Simetrigrafi: Postürü değerlendirmek üzere kullanılır.



Spirometre (Solunum fonksiyon testi)

Spirometre (Solunum fonksiyon testi): Solunum fonksiyon testi akciğer işlevlerini sayısal olarak ölçen fizyolojik bir testtir. Spirometre ile ölçülür. Spirometre, nefes alma ya da nefes verme sırasında oluşan akım ya da volüm değişikliklerini zamanın türevi olarak ölçebilen bir alettir.



Koşu bandı (Treadmill) ve Bisiklet ergometresi

Koşu bandı (Treadmill) ve Bisiklet ergometresi: Kardiyopulmoner egzersiz testleri için kullanılmaktadır. Efor testlerinde hastanın göğüs bölgesine elektrotlar yapıştırılır, böylece kalbin monitorizasyonu sağlanır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar