Egzersiz Fizyolojisi Nedir? - FİZYONOT

Egzersiz Fizyolojisi Nedir?

Egzersiz Fizyolojisi Nedir?

Fizyoloji, yaşayan organizmaların ya da onları oluşturan organ sistemlerinin fonksiyonlarını araştıran bilim dalı olarak tanımlanır. Canlılığı sağlayan spesifik özellikler ve bunların mekanizmaları ile ilgilenir. Fizyolojinin amacı, yaşamın başlangıcı, gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkileri açıklamaktır. 

Canlı organizmalar, stres ile karşılaştığında sistemleri zorlanmaya başlar ve mevcut kapasiteleri oranında bu strese yanıt verir ve oluşan yeni koşullara uyum sağlamaya çalışırlar. Egzersiz fizyolojisi, yapılan fiziksel aktivitenin türüne göre sistemin yedekleri hangi oranda kullanmak zorunda kaldığı ve yedeklerini kullanma esnasında oluşacak yeni denge koşullarının esaslarını araştırır. 

Normal koşullar altında canlı organizmalar, organ sistemlerinin kapasitelerini sonuna kadar zorlamaz. Buna karşın sistem zorlanmaya başladığında mevcut kapasiteleri oranında, meydana gelen değişikliğe yanıt verir ve oluşan yeni koşullara uyum sağlamaya çalışırlar. Bu nedenle fonksiyonel birimlerin çalışma esaslarını inceleyen fizyologlardan farklı olarak, egzersiz fizyolojisi ile ilgilenen bilim insanlarının esasta tartıştıkları konu, yapılan aktivitenin türüne göre sistemin yedeklerini hangi oranda kullanmak zorunda kaldığı ve beraberinde oluşacak yeni denge koşullarının esaslarını araştırmak olmuştur.

Canlı organizmanın karşılaştığı en büyük streslerden biri egzersizdir. Canlı organizmaya verilen uyarıya karşılık, organizmanın bir cevabı oluşur ve organizma bu uyarana uyum sağlar. 


Kas Enerji Sistemleri

• Fosfojen enerji sistemleri (ATP ve Kreatin fosfat)
• Aerobik glikoz (36 ATP)
• Anaerobik glikoz (2 ATP)


Egzersiz, kişinin mevcut olan fiziksel kapasitesini arttırmak amacıyla yaptığı planlı, düzenli ve tekrarlı vücut hareketleridir.
Hareket, bir organizmanın ya da bir parçasının sürekli ya da geçici olarak bulunduğu ortamda yer değiştirmesi olarak tanımlanır.
Fiziksel aktivite, iskelet kaslarının kasılması sonucu  enerji üretilmesi, bazal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren bedensel hareketlerdir.

Akut cevap, ilk kez karşılaşılan strese karşı organizmada meydana gelen değişikliklerdir. Ani olarak gelişir ve stresin ortadan kalkması ile organizma normal fonksiyonlarına devam eder. Geri dönüşümlüdür.
Kronik cevap, belirli sıklık ve yoğunlukta karşılaşılan yüke karşı organizmada meydana gelen adaptasyondur. Burada görülen değişiklikler yapısaldır, geri dönüşümü olmaz.


Egzersizin Etkileri

• Kuvveti ve dayanıklılığı geliştirmek,
• İmmün sistemi güçlendirmek,
• Kardiyovasküler ve respiratuvar dayanıklılığı geliştirmek,
• Oksijen kapasitesini arttırmak,
• Mobilizasyonu arttırmak,
• Kronik hastalıklara gidişi engellemek,
• Yaşa bağlı gelişebilecek sağlık risklerini en aza indirmek,
• Arzu edilen yaşam standartlarını yakalamak için gerekli ortamın hazırlanmasında etkilidir.

Kişiye Özel Egzersiz

 Düzenli yapılan egzersizler kişiyi daha sağlıklı ve dinç kılacağı için kişinin günlük yaşam kalitesini artırılmasına yardımcı olacağı için, hastalık oluşumunun yavaşlatılmasından var olan hastalıkların tedavisine katkı sağlamak gibi bir çok yönde etkilidir.
 Kronik hastalıkları olan bireylerde düzenlenmiş olan egzersiz programlarında amaç; atakları önlemek, semptomları azaltmak, iyilik halini ve yaşam kalitesini arttırmaktır.
 Doğru hazırlanmış egzersiz programlarının uygulanması sporcuların performanslarının en üst seviyeye ulaşmasında en önemli noktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, yeterli sıvı alımı, uygun malzeme kullanımı da uygun egzersiz programına eşlik ediyorsa sporcunun maksimal form grafiğini yakalaması daha da kolaylaşır bir hal alır.

* Size en uygun egzersiz programı için mutlaka bir fizyoterapiste danışın.


Yorum Gönder

0 Yorumlar