Spondilolistezis, omurlardan birinin, bir altındaki omurun önüne doğru kayması şeklinde kısaca tanımlanabilir. En sık L5-S1, daha sonra L4-L5 seviyelerinde yaygın olarak görülmektedir. Başlıca bulgu ağrıdır. Ağrı genellikle belde lokalizedir ama genital bölgeye ve uyluk arka yüzüne yayılabilir. Kayma miktarının fazla olduğu durumlarda bel arkasında çukurluk da görülebilir.
Spondilolistezis kaymanın miktarina göre 4 dereceye ayrılır.
Grade 1: Omur ön-arka çapının 1/4 ü kaymış.
Grade 2: Omur ön-arka çapının 2/4 ü kaymış.
Grade 3: Omur ön-arka çapının 3/4 ü kaymış.
Grade 4: Omur ön-arka çapının tamamı kaymış.
Wiltse sınıflandırmasında ise spondilolistezis 6 gruba ayrılmıştır.
1. Displastik Spondilolistezis: Konjenital (doğuştan).
2. İstmik Spondilolistezis: En sık görülen tipidir. En sık 20-30 yaş aralığında görülmektedir. Görülen belirtiler arasında bel ve kalça ağrısı, bacaklarda hissizlik, ağrı, bel eğiminde artış sayılabilir. Bu belirtiler, istirahat ile birlikte geçici bir rahat-lama oluştursa da, hareket ile artış gösterir. MRG ile spondilolistezis (kayma) yüzünden zarar gören bir diskin varlığı tespit edilebilir. Genellikle ilk olarak cerrahi olmayan tedavi yöntemleri verilir. Bu yöntemler; kısa süreli istirahat, aksaklığınızı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar hareketin kısıtlanması için korseleri ve esneklik ve kuvvetinizin geliştirilmesi için Fizik Tedavi Yöntemleri ve egzersizi içerir. Cerrahi tedavi ise cerrahi dışı yöntemlerle ağrıları geçmeyen hastalarda gerekli olmaktadır.
3. Dejeneratif Spondilolistezis: Daha çok faset eklemi sorunudur. Dejeneratif spondilolistezis, disk dejenerasyonu ile başlar, bunu 3 eklem kompleksinin instabilite ve rotasyon kuvveti ile kırılması izler. En sık L4-L5 seviyelerinde ve 50-60 yaşındaki kadınlarda görülür. Korse kullanımı pek fayda sağlamaz ama osteoporoz tedavisi ve kilo verme egzersizleri tedavide faydalıdır.
4. Tramvatik Spondilolistezis: Vertebrada pars bölgesi dışında oluşan bölgedeki kayma.
5. Patolojik Spondilolistezis: Pars veya fasetin; çeşitli hastalıklar, enfeksiyon, tümör gibi patolojiler sebebiyle kayması.
6. İatrojenik Spondilolistezis: Özellikle dejeneratif lumbar hastalıklar nedeniyle yapılan
cerrahi girişimlerden sonra %3-5 oranlarında instabilite ve postoperatifkayma gelişimi gözlenir.