Limbik Sistem - FİZYONOT

Limbik Sistem

Limbik Sistem

Limbik Sistem, amigdala ve hipokampusu da içine alan donut biçimli bir dizi yapıdan oluşur. Ana merkezin üst sınırıdır ve serebral korteksle bağlantılara sahiptir. Yeme, agresyon, üreme gibi duygular ve kendini korumayla ilgili çeşitli fonksiyonları idare eder. 
Limbik sistem ve beynin diğer bölümlerine elektrik şokları verilmesini içeren araştırmalar ilham verici bulgulara ulaşmıştır. Bir deneyde, bir manivelaya bastıklarında, yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla beyinlerine elektrik şokları gönderilen fareler bundan aldıkları hazdan dolayı yeme ihtiyaçlarını ötelemiş ve açlıktan ölmek üzereyken bile olanca güçleri ile manivelaya basmayı sürdürmüşlerdir. Bazı deney fareleri bitkinlikten ve yorgunluktan bayılıncaya kadar binlerce defa basarak kendilerine keyif veren elektrik şokları göndermişlerdir. (Fountas ve Smith, 2007; Olds ve Fobes, 1981; Routtenberg ve Lindy,1965)

Hipothalamus: Thalamusun hemen altında konumlanan vücudun iç dengesini koruyan ve yeme, içme ve cinsellik gibi hayati davranışları düzenleyen, beynin küçük bir bölümüdür.
Serebral Korteks: En karmaşık bilgileri işlemekten sorumlu beyin bölümüdür. Dört lobtan oluşur.

Genel olarak limbik sistem, özellikle de hipokampus öğrenme ve hafızada önemli rol oynar. Bu bulguya epilepsi hastalarıyla yapılan çalışmalarda erişilmiştir. Epilepsi hastalarının geçirdiği nöbetleri engellemek için cerrahlar limbik sistemlerinin bazı parçalarını çıkarmışlar ve bunun bir yan etkisi olarak bazı hastalar öğrenme ve yeni bilgiyi hatırlamakta güçlük yaşamışlardır. Dahası hasta, ortamdaki konuşmalara katıldığı halde, birkaç dakika sonra ne konuşulduğunu anımsıyamamıştır. (Milner, 1966; Rich ve Saphiro, 2007)

Kendini koruma, hafıza, öğrenme, zevk duygusu gibi limbik sistemin gerçekleştirdiği fonksiyonlar insanlara özgü olmayan ve tüm memeli hayvanlarda var olan becerilerdir. Aslında kimi zaman limbik sistemden hayvan beyni diye bahsedilir çünkü yapıları, fonksiyonları diğer memelilerdekine çok benzer. Beynin asıl insanlara özgü olan karmaşık fonksiyonlarını gerçekleştiren parçası serebral kortekstir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar