Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi - FİZYONOT

Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Gut

Gut; eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, hassasiyet ile kendini belli eden ve vücudun pürin metabolizmasindaki bozukluk ile alakalı bir hastalıktır. Halk arasında "Padişah Hastalığı", "Zengin Hastalığı" olarak da bilinir. Bunun sebebi, gut hastalığının aşırı et tüketimine bağlı olarak vücuda fazla protein alınmasıdır. Sıklıkla ayak parmağında aniden gelişen ağrı ve kızarıklık ile ortaya çıkar. Diz, dirsek, ayak bileği gibi eklemleri de etkileyebilir.


Nedenleri

• Aşırı oranda protein içeren besinler sık/fazla tüketmek, süt ve et içeren besin tüketimini abartmak hastalığın meydana gelmesindeki önemli faktörlerdendir.
Normalde ürik asit kanda çözünür ve böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Ancak bazı durumlarda vücudumuz fazla ürik asit üretir veya böbreklerde ürik asit atımı azalabilir. Fazla protein almasak bile vücudumuzda böbreklerimizin atabileceginden fazla ürik asit birikebilir ve ürik asit birikmesi (hiperülsemi) meydana gelir. Kanda ürik asit yükselmesi ile ürat kristalleri oluşur. Eklemde biriken bu kristaller gut hastalığına neden olur. 
• Böbreklerin ürik asit atma yeteği bozulmuş/kısıtlanmış olabilir. Ancak bu duruma diğer iki nedene göre daha az rastlanır.


Tedavi

• İlk olarak yiyecekler ile vücuda alınan protein miktarını sınırlamak gerekir. Protein kaynaklı besinlerin alımı azaltılmalı/sınırlandırılmalıdır.
• Su tüketimine önem verilmeli, su içmek ihmal edilmemelidir.
• Fazla kilolu hastalara, kilo vermeleri tavsiye edilir.
• Kanda ürik asit birikimini azaltmak amacıyla ilaçlar kullanılabilir. (Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.)
Sağlıklı bir yaşam tarzı, özellikle spor yapmaya önem vermek yaşam kalitenizi önemli derecede yükseltir. Uzun vadede hastalığın seyrini ve ilerlemesini engeller.

Eğer sizin de bu hastalıkla ilgili şikayetleriniz veya şüpheleriniz varsa mutlaka doktora görünmeli ve doktorun önerdiği ilaçlar dışında ilaç kullanmamalısınız. Tedavi doktorun önerdiği ilaçlar ve doğru beslenme düzeninin sağlanması ile mümkündür. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar