Vücudumuzun en fazla hareket açıklığına sahip eklemi omuz eklemidir. Günlük yaşamımızda, hareketlerimizin çoğunda omuz eklemimizin bu yapısından yararlanırız. Donuk omuz sendromunda, omuzda yavaş yavaş ağrı ve sertlik gelişir. Bu durum günlük yaşam kalitenizi ciddi derecede kısıtlar. İlk hissedilen belirti omuz ağrısıdır. İyileşmesi uzun süren bir durumdur, bu yüzden hastalar uzun süre kollarını eski fonksiyonunda kullanamayabilirler. İleri aşamalarında omuz hareketleri ciddi derecede kısıtlanır. Hastalar günlük temek işlevlerini (yemek yeme, diş fırçalamak, saç taramak, kıyafet değiştirmek gibi) yerine getiremeyebilirler. Tedavisinde öncelikli olarak ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi, hastalığın uzun süren iyileşme sürecini önemli derecede kısaltabilir.
Donuk omuz, omuz kapsülü adı verilen güçlü bağ dokusunun parçalarının yapışmasına (adhezyon), kalınlaşmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Bu durum, eklemde sürtünmeyi önleyen “sinoviyal” sıvıyı sınırlayabilir. Sonuç olarak omuz bölgesinde, ağrı ve katılık gelişir.
Donuk omuz sendromunun görülme sıklığı erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. 50-60 yaş en yaygın görüldüğü yaş aralığıdır. Kronik hastalıklar, omuz kireçlenmesi donuk omuz gelişimine neden olabilir.
Üç aşaması vardır:
1. Aşama: Donuklaşma
2 ile 9 aylık süreçte, omuz kapsülü giderek daha da iltihaplanır. Bu durum, omuzdaki ağrıyı ve katılığı arttırır. Omzunuzun hareket aralığını sınırlandırmaya başlar. Ağrı, genellikle geceleri daha da artar. Ağrı, geceleri daha da kötüleşir.
2. Aşama: Donma
Genellikle 4 ile 12 ay arasında bir zamanda olur. Bu aşamada hareketleriniz ciddi derecede kısıtlamaya başlar. Yemek yeme, kıyafet değiştirme, diş fırçalama gibi işlevlerini yerine getirmekte zorlanmaya başlarlar.
3. Aşama: Çözülme
Bu aşamada omuz ekleminizin hareket aralığını tekrar kazanmaya başlarsınız ve ağrılarınız hafiflemeye başlar. Bu aşamanın gerçekleşmesi 6 ay ile 2 yıl arası bir uzun bir zaman alabilir. Eski gücünüzü tekrar kazanmaya başlarsınız.
Belirtileri
• Dinlenme halinde geçmeyen ağrı,
• Gün boyu ve gece şiddetli ağrı,
• Omuz hareket aralığının kısıtlanması (kolu belli bir noktadan ileri kaldıramamak/götürmemek gibi) önemli belirtileridir.
Tedavi
Fizik tedavi, ilaçlar, hidrodilatasyon uygulanır. Bunların işe yaramaması durumunda doktorunuz cerrahi yöntemi önerebilir.
Egzersiz
Ağrılarınız hafifleşmeye başladığında doktorunuz size kolunuz için çeşitli egzersizler önerebilir. Bunları aynı zamanda ev programı/evde uygulamanız için de düzenleyebilir. Aşağıdaki bazı kol egzersizlerini inceleyebilirsiniz ama unutmayın size en uygun egzersiz programı için mutlaka fizyoterapistinize danışın!
0 Yorumlar